Ενωτική Κίνηση Ερασιτεχνών Μουσικών

Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2006

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 - "Η 2η Ευκαιρία"

Το παρόν απευθύνεται σε όσους έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 και δεν προκρίθηκαν στην τελική φάση:

Η ιδέα είναι η εξής συνοπτικά:

16 κομμάτια που δεν προκρίθηκαν θα επιλεγούν από μια πληθώρα συμμετοχών (που ευελπιστούμε τουλάχιστον να φτάσει τις 100 από τις 1300 που ήταν ο συνολικός αριθμός των κομματιών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό), και θα διανεμηθούν δωρεάν με περιοδικό ή με κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Η "2η Ευκαιρία" είναι αυτό που λέει ακριβώς. Δεν έχει ΑΝΤΙ-Φεστιβαλικό χαρακτήρα και δε λειτουργεί αντικαταστατικά ως προς το Φεστιβάλ. Είναι εντελώς ανεξάρτητη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 και η επιτυχία της εξαρτάται από τη συμμετοχή που θα υπάρξει.


Γιατί να στείλω το κομμάτι μου;
  1. Πιστεύεις ότι το κομμάτι σου άξιζε πραγματικά, αλλά απλώς δε στάθηκες τυχερός.
  2. Πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την "λεγόμενη" διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ισομεταχείριση του Φεστιβάλ και θές να κάνεις κάτι για αυτό.
  3. Αναζητάς αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που θα σου επιτρέψει να ακουστείς στο ευρύ κοινό και να έρθεις σε μια πρώτη επαφή με αυτό, με τους αληθινούς κριτές σου αύριο.

Και τι γίνεται με τα πνευματικά μου δικαιώματα;


Κανένα πρόβλημα. Τα πνευματικά σου δικαιώματα και η μελλοντική χρήση του κομματιού είναι πάντα δική σου υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα προκειμένου να συμπεριλάβει στο έντυπο ένα cd που θα περιέχει το κομμάτι σου, είναι την άδεια χρήσης για χρήση στο συγκεκριμένο και μόνο έντυπο.


Τι είναι η άδεια χρήσης και πως μπορώ να τη δώσω;

Είναι απλώς μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105, στην οποία θα δηλώνεις τα εξής:

"Είμαι ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων του κομματιού με την ονομασία "ΤΑΔΕ" και με το παρόν δίνω την αδειά μου το κομμάτι μου να συμπεριληφθεί ως ένθετο σε τεύχος του περιοδικού "ΤΑΔΕ". Δηλώνω ότι ουδεμία οικονομική απαίτηση θα έχω από το περιοδικό ή τους εμπλεκόμενους με αυτό φορείς για κανένα λόγο. Η παραχώρηση αυτής της μεμονωμένης άδειας χρήσης δεν με περιορίζει από το να επανακυκλοφορήσω το κομμάτι μου σε προσωπικό μου άλμπουμ, που πιθανόν να κυκλοφορήσω στο μέλλον με άγνωστη, κατά την υπογραφή του παρόντος, δισκογραφική εταιρεία."


Ποιοί αποτελούν την επιτροπή που θα επιλέξει τα "16 κομμάτια που δεν προκρίθηκαν";



Είμαστε μουσικοί, όπως και εσύ, και μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία με εσένα, οπότε μην ανησυχείς για αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Όταν κάτι είναι καλό είναι καλό και φαίνεται, και αυτό μόνο οι κριτικές επιτροπές δεν μπορούν να το δούν.

Οι τρόποι είναι κυρίως 2:

α) Το κομμάτι τίθεται σε κρίση από 4-μελή επιτροπή προσωπικοτήτων.

Συζητάμε την προοπτική μια 4-μελής επιτροπή προσωπικοτήτων να αναλάβει την επιλογή των κομματιών.

Λέγοντας μόνο ποιους θα θέλαμε μέσα σε αυτή την επιτροπή - και όχι με ποιούς έχουμε συμφωνήσει, κρίνοντας από την προσωπική τους εμβέλεια, την αντικειμενικότητα και την σοβαρότητα που τους διακρίνει, αλλά και την αγάπη που δείχνουν για τέτοιες προσπάθειες, η δική μας (αρχική πρόταση) είναι:

Χάρυ Κλύν, Παύλος Κοντογιαννίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ναταλία Γερμανού

Βρισκόμαστε σε επαφή με τους παραπάνω και θα σας ενημερώσουμε. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας και τις προτάσεις σας για κάποιο διαφορετικό lineup.

β) Το κομμάτι τίθεται σε online ψηφοφορία από το κοινό σε ειδικό site που θα δημιουργηθεί.

Η ψηφοφορία θα γίνεται με χρήση e-mail και καταγραφή της ανεξάρτητης IP, ώστε να αποφευχθεί η διπλή ψήφος από κάποιους, ή η στημένη επιλογή κομματιών.


Χρειάζεται να αποδείξω ότι έλαβα όντως μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006;


Ναι! Σκεφτείτε να συμπεριλάβουμε σε ένα cd ένα κομμάτι που δεν έλαβε ποτέ μέρος στο Φεστιβάλ και το θέμα να πάρει δημοσιότητα. Ένα τέτοιο πλήγμα σε μια τόσο πρώιμη για τη Λέσχη μας εποχή, θα ήταν και αποτελειωτικό.

Για αυτό το λόγο, ζητάμε από όλους όσους έλαβαν μέρος και θέλουν να συμμετάσχουν στη "2η ευκαιρία", ένα αντίγραφο της επιταγής που πλήρωσαν σε διαταγή της ΔΕΘ, ώστε να αποδείξουν ότι είχαν λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 ή το αντίγραφο αποστολής του συστημμένου που σας δόθηκε στο ταχυδρομείο κατά την αποστολή του φακέλου στη ΔΕΘ.


Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω τη συμμετοχή μου;


Μπορείς να συμμετάσχεις σε αυτή την κίνηση από 8/07/06 μέχρι και 08/11/06. Είναι σαφές ότι όσο πιο νωρίς συμπληρωθεί η λίστα με τα 16 καλύτερα κομμάτια τόσο γρηγορότερα και πιο οργανωμένα θα μπορέσουμε να δράσουμε.


Πως μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες;


Μπορείς να επικοινωνήσεις με:
  • E-mail: kaydarens@gmail.com
  • Τηλέφωνο: 6948 261470 (λογικές ώρες)

5 Σχόλια:

  • Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας παιδιά - Δεν είμαι μουσικός αλλά σαν φίλος της μουσικής πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική μουσική σε ανώτερο επίπεδο... Keep trying - not dying!

    Από Anonymous Ανώνυμος, στις 7:34 μ.μ.  

  • Αγαπητοί φίλοι.

    Νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα να μην σταθείτε στην αφορμή που ήταν η αδιαφάνεια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά να κάνετε το βήμα παρά πέρα.

    Να στηθεί ένας καθαρός και ουσιαστικός μηχανισμός φεστιβάλ, και με "επώνυμους" κριτές αν θέλετε αλλά ψύχραιμα, ως κάτι το διαφορετικό και όχι το ενάντιο.

    Μπορεί να μην έχετε τη ρετσινιά του "loser" - θα ήταν και πολύ άδικο αυτό - αλλά είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να σε ακούσει κάποιος όταν η εναντίωση είναι το κίνητρό σου.

    Και επειδή αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που όλοι έχουμε - όχι για ένα βραβείο - για μια ευκαιρία να ακουστεί η δουλειά μας στον κόσμο (άραγε ποιός να είναι τελικά αυτός ο "κόσμος"), προτείνω να μην κλείσετε τη σκέψη σας σε συλλόγους και αντιφεστιβάλ.

    Μιλάω σε 2ο πρόσωπο επειδή δεν είμαι τραγουδοποιός και δεν γράφω τραγούδια.

    Έστειλα όμως και εγώ, ένα (καταπληκτικό) ιαμβικό 15σύλλαβο σονέτο που έγραψε ένας φίλος, το μελοποίησα και το τραγούδησε μια φίλη ηθοποιός.
    Θέλω μόνο να πω ότι η χαρά μου ήταν ακριβώς η αλληλεπίδραση 3 ανθρώπων με διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Χάρηκα που με νότες είπα κάτι που έκρυβαν οι στίχοι, και ενθουσιάστηκα όταν η χροιά της φωνής άλλαξε το περιεχόμενο των λέξεων και της μουσικής υπονοώντας ακόμα πιο διαφορετικά πράγματα...
    Αυτός ο ανθρώπινος διάλογος ήταν αυτό που κέρδισα,

    γι αυτό και γενικά είμαι πολύ δύσπιστος όταν Συνθέτης-Στιχουργός-Ερμηνευτής είναι ένα και το αυτό πρόσωπο... η μουσική, το τραγούδι, είναι συλλογικές δράσεις επικοινωνίας τόσο στην παραγωγής τους όσο και στην απόλαυσή τους.

    Ίσως όμως να είναι ο αυτισμός αυτού του κόσμου που μετατρέπει σε αρετή την αυτοαναφορικότητα...


    Ευχαριστώ για το χώρο σας

    sourealistas
    (προς το παρόν)

    Από Anonymous Ανώνυμος, στις 10:27 μ.μ.  

  • Φίλε Sourealista,

    Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου. Κάθε άποψη που λέγεται μετράει και πρέπει να ακούγεται.

    Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να τονίσω ότι δεν ήμαστε ενάντια σε κανέναν, πολύ περισσότερο ενάντια σε έναν σεβαστό θεσμό που μετράει πολλά χρόνια στο ενεργητικό του, όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Ότι κάνουμε και ότι σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον δεν θα γίνεται με την έννοια της καταγγελίας και της συνεχούς αναζήτησης ενόχων, αλλά με μια θετική αυτοδιάθεση για ένα καλύτερο ελληνικό μουσικό μέλλον, από αυτό που σήμερα (λίγο πολύ) μας σερβίρεται.

    Νιώθουμε σαν Ένωτικη Κίνηση Ερασιτεχνών Μουσικών, σαν μουσικοί, αλλά και σαν απλοί ακροατές, ότι η μουσική στην Ελλάδα χειραγωγείται.

    Εμείς δεν θα προσπαθήσουμε να κατονομάσουμε τους ενόχους, αυτό δεν χτυπά την ρίζα του προβλήματος. Είναι το ίδιο με το να δίνεις ψυχοφάρμακα σε κάποιον ψυχοπαθή.

    Σκοπός μας δεν είναι η καταστολή των συνεπειών, αλλά η εξυγίανση του προβλήματος με δράσεις/κινήσεις τέτοιες που θα αποτελέσουν καλύτερες επιλογές από αυτές που προσφέρουν άλλοι.

    Όλα τα παραπάνω είναι πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και ανάγκες του καθενός για βραβεία.

    Το θέμα των επωνύμων κριτών ακούγεται δελεαστικό αλλά και μη εφαρμόσιμο, δεδομένου ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, όπως είπε και άλλος συνάδερφος...

    Θέλω να πιστεύω ότι θα σε έχουμε κοντά μας ενεργά. Άλλωστε μέσα από τη συζήτηση μεταξύ μας, μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα.

    Σε περιμένουμε και ως ενεργό μέλος!

    Με εκτίμηση
    Kay

    Από Blogger Unknown, στις 11:10 μ.μ.  

  • Φίλοι,

    Πήρα και εγώ μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα ήθελα να συμμετάσχω στην όλη φάση.

    Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι θα ήτανε καλύτερα άμα βάζατε τα τραγούδια online για ψήφισμα παρά σε επιτροπές και τέτοια. Θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και αυτό στημένο και θα είναι μαλ@^#$%.

    Εγώ αμα τα κομμάτια ανεβούνε online θα συμμετάσχω ευχαρίστως. Διαφορετικά δεν νομίζω να πάρω..

    Φιλικά...

    Από Anonymous Ανώνυμος, στις 5:58 μ.μ.  

  • Όπως είπαμε εξαρχής η όλη αυτή κίνηση είναι θέμα συμμετοχής. Θα υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιοποίησης του θέματος - και αν η online ψηφοφορία αρέσει στους περισσότερους αυτό και θα επιλεγεί.

    Από Blogger Unknown, στις 3:42 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home